СДЕЛАЙТЕ СВОИ УРОКИ ЕЩЁ ЭФФЕКТИВНЕЕ, А ЖИЗНЬ СВОБОДНЕЕ

Благодаря готовым учебным материалам для работы в классе и дистанционно

Скидки до 50 % на комплекты
только до

Готовые ключевые этапы урока всегда будут у вас под рукой

Организационный момент

Проверка знаний

Объяснение материала

Закрепление изученного

Итоги урока

Дифференцированный зачёт по профессии "Повар, кондитер"

Нажмите, чтобы узнать подробности

Дифферецированный зачёт на бумажном носителе для студентов 3 курса по профессии "Повар, кондитер" по дисциплине "Иностранный язык в профессиональной деятельности". Количество вариантов - 14шт.

Просмотр содержимого документа
«Дифференцированный зачёт по профессии "Повар, кондитер"»

Министерство образования, науки и молодёжной политики Республики Коми

Государственное профессиональное образовательное учреждение

“Воркутинский политехнический техникум”

Дифференцированный зачёт

Дисциплина: ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности

Профессия: 43.01.09 Повар, кондитер


Форма дифференцированного зачёта: тест на бумажном носителе.

Краткое описание теста: тест состоит из 4 заданий: 1 - с возможностью выбора одного варианта из предложенных, 2 – на сопоставление, 3 - фрагмент текста профессиональной направленности, 4 – перевод рецепта с ИЯ. Уровень сложности заданий – оптимальный. Тематика заданий соответствует тематике рабочей программы по курсу дисциплины ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности.

Условия выполнения теста: во время выполнения теста разрешается пользоваться двуязычными словарями и справочной литературой; время на выполнение заданий по тесту составляет 1 академический час (45 мин.).

Критерии оценивания:

% правильно

выполненного задания

Оценка



95 – 100 %

5


80 – 94 %

4


60 – 79 %

3


Менее 60 %

2


Test 1

Task 1: Choose the right

1. My cousin bought ___ my favorite chocolate.

a) a box of c) a bottle of

b) a can of d) a glass of


2. Your cherry pie is so tasty! Could you give me the ___?

a) recipe c) check

b) it d) bill


3. Chicken, onion, parsley, carrots, potatoes and water are the _____ of soup.

a) vegetables c) ingredients

b) fruits d) receipt


4. Everybody can buy vegetables at the ____.

a) baker’s c) fishmonger’s

b) greengrocer’s d) candy shop


5. Sushi are made of ____.

a) buckwheat and meat c) wheat and fish

b) rice and fish d) oatmeal and strawberry


6. Hamburgers and fizzy drinks are sold at ___ restaurant.

a) Chinese c) Italian

b) fast food d) canteen


7. Apple pie is _____

a) a sandwich b) an appetizer c) a beverage d) a dessert


8. I feel ____. Give me a glass of water.

a) hungry c) happy

b) sad d) thirsty


9. It’s 8 a.m. Let’s have ____.

a) dinner c) breakfast

b) lunch d) supper


10. There are a few bananas and_____ apples in the fridge.

a) much b) many

c) a lot of d) little


a bar of, a bottle of, a tin of, a packet of, a loaf of, a joint of, a dozen of, a jar of, half a pound of, a tube of, a box of

Task 2: Match the words with the pictures and put down the word-combinations:










Task 3: Fill the gaps with the words from the box. Each word can be used only once.

bargains, buy, ones, prices, are offer, money, line, there, supermarkets, spend, different

Shopping in the USA.


Americans love to shop. If they shop for small items like coffee and tea or big ___ (1) like furniture, they ____ (2) a lot of time and ____ (3) in different stores. Many of them are smart shoppers; they compare _____ (4), check the sales and look for _____ (5). As they say, “a penny saved is a penny earned”.

In the USA you can do shopping at many _____ (6) places.

Food is more expensive at the convenience stores, they are open 24 hours a day and you can shop there quickly. Usually you make your purchase without having to wait in _____ (7). Many people do their weekly shopping at the large ____ (8) near their home.


Task 4: Translate into Russian the recipe “Baked Bean Soup”

- 2 cups cold baked beans

- 2 medium – size onion, minced

- ½ clove garlic, finely chopped

- 4 cups cold water

- 2 cups canned tomatoes

- 2 tablespoons flour

- 2 tablespoons butter

- Salt and freshly ground black pepper to taste


1. Place the beans, onions, garlic and water in a saucepan and simmer about thirty minutes.

2. Heat the tomatoes, put through an electric blender or food mill and add to the bean mixture.

3. Mix the flour and butter together and add a little of the hot soup. Return all to the pan and cook, stirring, until soup thicken. Season with salt and pepper.

Yield: Six servings.





Министерство образования, науки и молодёжной политики Республики Коми

Государственное профессиональное образовательное учреждение

“Воркутинский политехнический техникум”

Дифференцированный зачёт

Дисциплина: ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности

Профессия: 43.01.09 Повар, кондитер


Форма дифференцированного зачёта: тест на бумажном носителе.

Краткое описание теста: тест состоит из 4 заданий: 1 - с возможностью выбора одного варианта из предложенных, 2 – на сопоставление, 3 - фрагмент текста профессиональной направленности, 4 – перевод рецепта с ИЯ. Уровень сложности заданий – оптимальный. Тематика заданий соответствует тематике рабочей программы по курсу дисциплины ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности.

Условия выполнения теста: во время выполнения теста разрешается пользоваться двуязычными словарями и справочной литературой; время на выполнение заданий по тесту составляет 1 академический час (45 мин.).

Критерии оценивания:

% правильно

выполненного задания

Оценка



95 – 100 %

5


80 – 94 %

4


60 – 79 %

3


Менее 60 %

2



Test 2

Task 1: Choose the right

1. _____that waiter serve you well?

a) is c) does

b) do d) has


2. The menu______ on the table.

a) doesn’t c) don’t

b) isn’t d) won’t


3. We_______ fruit this summer.

a) dry c) are drying

b) dried d) dries


4. I am______ your service, ma’am.

a) at c) with

b) to d) for


5. A table____ two, please.

a) for c) on

b) to d) at


6. Everybody can buy fish, crabs and shrimps at the ____.

a) baker’s c) fishmonger’s

b) greengrocer’s d) candy shop


7. You can buy chocolates and cakes at the ____.

a) baker’s c) fishmonger’s

b) greengrocer’s d) candy shop


8. Cream of chicken is a kind of _________

a) dessert b) salad c) soup d) drink


9. Ice cream is a _________

a) side dish b) main course c) soup d) dessert


10. Ham, lettuce and tomato is a kind of _________

a) soup b) appetizer c) beverage d) dessert



Task 2: Match the words with the pictures.

Cheese, Vegetables, Bread, Bananas, Wine, Fish, Spaghetti, Lemon, A cup of tea, Sausages, Ice cream, Toasts

















Task 3: Fill the gaps with the words from the box. Each word can be used only once.

Does, alcohol, traffic, quickly, the, for, attention, drinking, slower, poor

Alcohol.

Alcohol is perhaps _____ (1) most widely used drug in our society. Unlike food, alcohol ____ (2) not have to be digested. It affects a person very ____ (3). It slows the brain and affects memory, self-control and ____ (4). Body movements become _____ (5) and muscle coordination is ___ (6). The widespread use of ____ (7) has caused special problems not only ____ (8) people who use it, but for society as well. About half of all the people killed in ____ (9) accidents each year die because someone was driving after ____ (10) too much.

Task 4: Translate into Ruassian the recipe “Fresh Tomato Soup”

  • 3/4 cup butter

  • 2 tablespoons olive oil

  • 1 large onion thinly sliced

  • 2 teaspoons chopped fresh basil or one teaspoon dried basil

  • Salt and freshly ground black pepper to taste

  • 3 pounds ripe tomatoes, cored and quartered

  • 3 tablespoons tomato paste

  • ¼ cup flour

  • 4 cups chicken broth

  • 1 teaspoon sugar

  • 1 cup heavy cream


1. Heat one- half cup of the butter and the oil in a heavy kettle. Add the onion and cook until tender but not browned.

2. Add the thyme, basil, salt, pepper, tomatoes and tomato paste. Simmer ten minutes.


3. Mix the flour with six tablespoons of the broth and stir into the tomato mixture. Add remaining broth and cook thirty minutes, stirring frequently.


4. Pass mixture through the finest blade of a food mill or through a fine sieve. Reheat and stir in the sugar and cream. Do not boil. Swirl in remaining butter.

Yield: about eight servings



Министерство образования, науки и молодёжной политики Республики Коми

Государственное профессиональное образовательное учреждение

“Воркутинский политехнический техникум”

Дифференцированный зачёт

Дисциплина: ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности

Профессия: 43.01.09 Повар, кондитер


Форма дифференцированного зачёта: тест на бумажном носителе.

Краткое описание теста: тест состоит из 4 заданий: 1 - с возможностью выбора одного варианта из предложенных, 2 – на сопоставление, 3 - фрагмент текста профессиональной направленности, 4 – перевод рецепта с ИЯ. Уровень сложности заданий – оптимальный. Тематика заданий соответствует тематике рабочей программы по курсу дисциплины ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности.

Условия выполнения теста: во время выполнения теста разрешается пользоваться двуязычными словарями и справочной литературой; время на выполнение заданий по тесту составляет 1 академический час (45 мин.).

Критерии оценивания:

% правильно

выполненного задания

Оценка



95 – 100 %

5


80 – 94 %

4


60 – 79 %

3


Менее 60 %

2



Test 3

Task 1: Choose the right

1_____this waiter speak English?

a) is c) do

b) does d) don’t


2. My wife_______ a waitress.

a) isn’t c) do

b) doesn’t d) didn’t


3. The pappy bun______tasty.

a) was c) are

b) were d) is


4. You can reserve a table_______telephone.

a) by c) with

b) on d) for


5. We begin to serve breakfast________6 a.m.

a) at c) on

b) in d) to


6. Coca-Cola is usually served as _______

a) soup b) appetizer c) beverage d) dessert


7. People can buy beef and pork at the ____.

a) butcher’s c) fishmonger’s

b) greengrocer’s d) candy shop


8. Everybody can buy bread, buns, puffs and rolls at the ____.

a) baker’s c) fishmonger’s

b) greengrocer’s d) butcher’s


9. It’s 1 p.m. Let’s have ____.

a) dinner c) breakfast

b) lunch d) supper


10. She put______ butter in the cake.

a) money b) many

c) few d) little


Task 2: Match the words with the pictures.

Sausage

Carp

Sweets

Pizza

Pike

Soup

Herring

Pepper

Eel

Hamburger

Radish

Cauliflower











Task 3: Fill the gaps with the words from the box. Each word can be used only once.

Cook, of, and, also, drink, is, made, place, the, eat, are, wins, soup

Irish food

Ireland ____ (1) on the edge of Europe, with the Atlantic Ocean to its west. In the southwest _____ (2) the island, the climate is influenced by the Gulf Stream.

Dublin is the home of Guinness and a very cool _____ (3) for a short break.

It has one of ____ (4) youngest population in Europe and one that is well-travelled so the culinary influences _____ (5) international. You can _____ (6) excellent cheese, Japanese and Mediterranean cuisine.

There are plenty of oysters, lobsters ____ (7) scallops from the West Coast, world-class beef and some of the sweetest lamb you’ve ever eaten.

Irish farmhouse cheese regularly _____ (8) awards internationally. Bread is tasty. Soda bread (flour, salt, bread soda and buttermilk) is _____ (9) daily in many households. Wheaten bread – another name for brown soda bread – is ____ (10) favorite.

The Irish people make ____ (11) with garden vegetables or wild foods. They also like to ____ (12). Irish stew (based on neck of lamb) or a beef casserole, a hearty main course, served with potatoes. There are hundreds of places to eat and to ____ (13) a bottle of excellent wine and a cup of good coffee in the city of Dublin.


Task 4: Translate into Russian the recipe “Pumpkin Soup”

- 1 onion, finely chopped

- bunch scallions with some of the green part, finely chopped

- ¼ cup plus three tablespoons butter

- 1 two-pound-thirteen-ounce can pumpkin puree

- 8 cups chicken broth

- salt and freshly ground black pepper to taste

- 3 tablespoons flour

- 2 cups light cream

- 2 cups crisp croutons


1) Sauté the onion and scallions in one-quarter cup of the butter until tender but not browned.

2) Add the pumpkin puree and cook gently five minutes.

3) Stir in the broth and cook, stirring, ten minutes. Season with salt and pepper.

4) Blend together the remaining butter and the flour and whisk into the simmering

soup. Stir in the cream and reheat just before serving. Serve sprinkled with the croutons.

Yield: about eight to ten servings



Министерство образования, науки и молодёжной политики Республики Коми

Государственное профессиональное образовательное учреждение

“Воркутинский политехнический техникум”

Дифференцированный зачёт

Дисциплина: ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности

Профессия: 43.01.09 Повар, кондитер


Форма дифференцированного зачёта: тест на бумажном носителе.

Краткое описание теста: тест состоит из 4 заданий: 1 - с возможностью выбора одного варианта из предложенных, 2 – на сопоставление, 3 - фрагмент текста профессиональной направленности, 4 – перевод рецепта с ИЯ. Уровень сложности заданий – оптимальный. Тематика заданий соответствует тематике рабочей программы по курсу дисциплины ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности.

Условия выполнения теста: во время выполнения теста разрешается пользоваться двуязычными словарями и справочной литературой; время на выполнение заданий по тесту составляет 1 академический час (45 мин.).

Критерии оценивания:

% правильно

выполненного задания

Оценка



95 – 100 %

5


80 – 94 %

4


60 – 79 %

3


Менее 60 %

2


Test 4

Task 1: Choose the right

1. How much ____ this bottle?

a) is c) do

b) does d) did


2. That waitress ______ lay the table.

a) doesn’t c) aren’t

b) don’t d) are


3. We _____ a good dinner yesterday.

a) cook c) are cooking

b) cooked d) cooks


4. Many tourists stay _____ Austaria Hotel

a) in c) by

b) at d) for


5. You can reserve a table ____ telephone.

a) by c) with

b) on d) for


6. We don’t need _____ eggs to cook this meal.

a) much b) many

c) a lot of d) little


7. You feel this when you want to eat.

a) hungry c) thirsty

b) healthy d) unhealthy


8. You feel this when you want to drink.

a) hungry c) thirsty

b) healthy d) unhealthy


9. ____ is the dish of Italian cuisine.

a) sushi c) pizza

b) borsh d) okroshka


10. ____ is the dish of Russian cuisine.

a) sushi c) pizza

b) mouse d) okroshka


Task 2: Match the words with the pictures.

Pear

Cherries

Cabbage


Orange

Plums

Pineapple


Peas

Peach

Potatoes


Onion

Cucumber
















Task 3: Fill the gaps with the words from the box. Each word can be used only once.


Boiled, dish, dough, also, is, baked, are, marinated, filled, in, fish, served

Fish dishes.

The best-known and probably the most popular fish dish served ____ (1) a Russian restaurant is monastery-style sturgeon. Pieces of sturgeon are ___ (2) with mushrooms and sour cream. Another appetizing _____ (3) is sturgeon Tzar-style shashlik with tartar sauce, olives and green lemon. Before frying the sturgeon pices are ___(4) in white wine with onions and lemon. This makes the ____ (5) particularly tender.

Beyond all praise _____ (6) pike-perch rolls. Pieces of the fillet are first coated with salmon mousse and then wrapped in _____ (7) and baked. The rolls are ____ (8) with potatoes and cauliflower. Another way to prepare pike-perch ____ (9) to fry the pieces in beer dough.

The fish dishes also include ____ (10) sturgeon and horseradish in kvas, trout ____ (11) with mushrooms and cheese and carp baked with mushrooms. Fried or steamed salmon dishes are ____ (12) delicious.


Task 4: Translate into Russian the recipe “Mushroom Soup”

- 1 pound mushrooms

- 4 cups fresh or canned chicken broth

- ¼ cup butter

- 2 tablespoons flour

- salt and freshly ground pepper to taste

- ¼ cup dry sherry

- ½ cup heavy cream


1) Remove the stems from the mushrooms and chop the stems coarsely. Reserve the caps.

2) Place the chopped stems in a saucepan and the broth. Bring to a boil and simmer twenty minutes. Strain the broth and reserve.

3) Slice the mushroom caps. Heat the butter in a saucepan and add the caps. Cook, stirring, until lightly browned. Sprinkle with the flour and add salt and pepper. Using a wire whisk, stir in the broth and bring to a boil. Simmer five minutes and add sherry and cream. Heat thoroughly and serve hot.

Yield: four or six servings.



Министерство образования, науки и молодёжной политики Республики Коми

Государственное профессиональное образовательное учреждение

“Воркутинский политехнический техникум”

Дифференцированный зачёт

Дисциплина: ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности

Профессия: 43.01.09 Повар, кондитер


Форма дифференцированного зачёта: тест на бумажном носителе.

Краткое описание теста: тест состоит из 4 заданий: 1 - с возможностью выбора одного варианта из предложенных, 2 – на сопоставление, 3 - фрагмент текста профессиональной направленности, 4 – перевод рецепта с ИЯ. Уровень сложности заданий – оптимальный. Тематика заданий соответствует тематике рабочей программы по курсу дисциплины ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности.

Условия выполнения теста: во время выполнения теста разрешается пользоваться двуязычными словарями и справочной литературой; время на выполнение заданий по тесту составляет 1 академический час (45 мин.).

Критерии оценивания:

% правильно

выполненного задания

Оценка



95 – 100 %

5


80 – 94 %

4


60 – 79 %

3


Менее 60 %

2


Test 5

Task 1: Choose the right

1) How much … this wine cost?

a) is c) do

b) does d) did


2) They … serve roast goose today.

a) don’t c) doesn’t

b) aren’t d) did


3) My sister … a pie on Sunday.

a) bakes c) is baking

b) baked d) baking


4) I’d like a table … the window.

a) by c) on

b) at d) to


5) The same … me, please.

a) to c) about

b) for d) into


6. ____ is the dish of Chinese cuisine.

a) sushi c) pizza

b) borsh d) okroshka


7. Please, put the soup … the table.

a) In c) on

b) Into d) at


8. We went … the café yesterday.

a) To c) in

b) At d) into


9. Pour some milk … my cup, please!

a) In c) into

b) On d) to


10. There is a plate … my table, but there is no stew … it.

a) On; in c) at; into

b) - ; into d) into; at


Task 2: Match the words with the pictures

Pouring

Frying

Barbecuing

Grilling


Peeling

Boiling

Chopping

Mincing


Roasting

Draining

Grating

Dicing


Sprinkling

Dipping

Spreading

Slicing












Task 3: Fill the gaps with the words from the box. Each word can be used only once.

There, are, table, is, measurements, groceries, measured, a, gallon, sweets, weighs, pears

Weights and Measures.

English weights and measures are very difficult to ____ (1) foreigners. For general use the smallest weight is 1 ounce (written oz), and there ____ (2) 16 ounces in a pound (written lb). The English buy ____ (3), tobacco and sometimes cigarettes by the ounce while most _____ (4) or fruit, such as apples, _____ (5), strawberries, by the pound, half-pound or quarter-pound.

Fourteen pounds ____ (6) 1 stone. The English always give people’s weight in stones and pounds. For example, a man ____ (7) 11 stones 9 lb (not 163 lbs). 112 lbs make up 1 hundredweight (written cwt) and ____ (8) are 20 hundredweights in a ton. Liquids are _____ (9) in pints, quarts and gallons. There are 2 pints in a quart and 4 quarts in a _____ (10).Finally, for length the principle _____ (11) are inches, feet, yards and miles.

The easiest way to remember them, perhaps, is a little ____ (12) like this:

12 inches

1 foot (ft)

3 feet

1 yard (yd)

1.760 yards

1 mile





Task 4: Translate into Russian the recipe «Draniki (Potato pancakes)»

  • 500 g of peeled potatoes;

  • 2 tablespoons of flour;

  • 1 onion;

  • 1 egg;

  • 2 tablespoons of oil;

  • 2–3 tablespoons of milk;

  • salt (about ¾ of a teaspoon);

  • pepper.

  1. Grate potatoes and give the mass a good squeeze.

  2. Put potatoes into the large bowl, add an onion, egg, flour, salt, milk, oil and pepper.

  3. Heat some oil in the frying pan.

  4. Put some potato mass onto the frying pan with the tablespoon. Fry draniki for 2-3 minutes, then flip then and fry on the other side.

  5. Serve hot with sour cream.


Министерство образования, науки и молодёжной политики Республики Коми

Государственное профессиональное образовательное учреждение

“Воркутинский политехнический техникум”

Дифференцированный зачёт

Дисциплина: ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности

Профессия: 43.01.09 Повар, кондитер


Форма дифференцированного зачёта: тест на бумажном носителе.

Краткое описание теста: тест состоит из 4 заданий: 1 - с возможностью выбора одного варианта из предложенных, 2 – на сопоставление, 3 - фрагмент текста профессиональной направленности, 4 – перевод рецепта с ИЯ. Уровень сложности заданий – оптимальный. Тематика заданий соответствует тематике рабочей программы по курсу дисциплины ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности.

Условия выполнения теста: во время выполнения теста разрешается пользоваться двуязычными словарями и справочной литературой; время на выполнение заданий по тесту составляет 1 академический час (45 мин.).

Критерии оценивания:

% правильно

выполненного задания

Оценка



95 – 100 %

5


80 – 94 %

4


60 – 79 %

3


Менее 60 %

2


Test 6

Task 1: Choose the right

1. ‘ Where is the sour cream?’ ‘ It’s … the refrigerator.’

a) In c) at

b) - d) into


2. ______? — I'm a chef in a French restaurant.

a) What are you? c) How do you do?

b) How are you? d) When do you work?


3. - Are you ready to order? – Yes, please…I’ll have ___. I like seafood.

a) Greek salad c) Caesar salad

b) Cheese salad d) Vegetable salad


4. - Are you ready to order? – Yes, please…I’ll have ___. I like fresh vegetables.

a) Greek salad c) Caesar salad

b) Cheese salad d) Fruit salad


5. - Are you ready to order? – Yes, please…I’ll have ___. I like bananas and pineapples.

a) Greek salad c) Caesar salad

b) Cheese salad d) Fruit salad


6. - Are you ready to order? – Well… as a starter I’ll have ___.

a) Rib-eye steak c) Caesar salad

b) Grilled salmon d) Lamb chops


7. - What would you like for dessert? – I’d like ____.

a) Cheesecake c) Caesar salad

b) Grilled salmon d) Fish soup


8. How much is that?

a) It’s 85 pounds. c) It’s rainy.

b) He’s a chef. d) I like main courses.


9. John’s uncle is ___. He helps him with cooking.

a) an accountant c) a cashier

b) a chef d) salesman


10. Выберите правильный перевод: It is not cheap.

a) Это дорого. b) Это разумная цена. c) Это не дёшево. d) Это стоит того.



potato, mushroom, carrot, onion, cabbage, broccoli, turnip, leek, courgette, aubergine, cauliflower, Brussels sprouts, peas, beans, sweet corn



Task 2: Match the words with the pictures

















Task 3: Find the sentences in the text and put down them:

There is various ethnic food, health food, fast food and traditional home-cooked food in the USA. Mexican food is the favorite of many Americans, but they love spaghetti, pizza and other types of Italian food. Chinese food has been popular with them for years. Now they often prefer fast food like hamburgers hot-dogs and French fries. Many years the American people liked traditional big breakfast and diet of meat and potatoes. Usually they eat three times a day. There are many fast-food restaurants all over the country where people can have lunch during their short lunch break. Maybe the Americans have more time for dinner, but they don’t often have enough time for grocery shopping, cooking and washing dishes. Often instead of asking, “What’s for dinner?” they ask: “Where are we going for dinner?” 60 per cent of the Americans (children and adults) are overweight.

  1. Пицца и другие виды итальянских блюд.

  2. Мексиканская кухня – любимая у многих американцев.

  3. Куда мы идём ужинать?

  4. Традиционная домашняя еда.

  5. Много лет американскому народу нравился традиционный большой завтрак и диета из мяса и картофеля.

  6. Они также любят спагетти, пиццу и другие блюда итальянской кухни.

Task 4: Translate into Russian the recipe «Apple crumble»:

Ingredients:

  • 3 big apples;

  • 300 g of flour;

  • 100 g of sugar;

  • 200 g of butter;

  • a bit of cream;

  • water.

Instructions:

  1. Slice the peeled apples.

  2. Pour a bit of water into the saucepan. Put the apples into the water and add 50 g of sugar.

  3. Stew the apples for 10 minutes.

  4. Mix the flour, butter and 50 g of sugar in a bowl to make the dough.

  5. Place the prepared apples into the baking dish and cover them with the dough.

  6. Bake the crumble for 30 minutes in the oven at 180 degrees.

  7. Serve the pie with cream, milk, juice, tea or coffee.




Министерство образования, науки и молодёжной политики Республики Коми

Государственное профессиональное образовательное учреждение

“Воркутинский политехнический техникум”

Дифференцированный зачёт

Дисциплина: ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности

Профессия: 43.01.09 Повар, кондитер


Форма дифференцированного зачёта: тест на бумажном носителе.

Краткое описание теста: тест состоит из 4 заданий: 1 - с возможностью выбора одного варианта из предложенных, 2 – на сопоставление, 3 - фрагмент текста профессиональной направленности, 4 – перевод рецепта с ИЯ. Уровень сложности заданий – оптимальный. Тематика заданий соответствует тематике рабочей программы по курсу дисциплины ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности.

Условия выполнения теста: во время выполнения теста разрешается пользоваться двуязычными словарями и справочной литературой; время на выполнение заданий по тесту составляет 1 академический час (45 мин.).

Критерии оценивания:

% правильно

выполненного задания

Оценка



95 – 100 %

5


80 – 94 %

4


60 – 79 %

3


Менее 60 %

2


Test 7

Task 1: Choose the right


1. Что такое “a soft-boiled egg”?

  1. Яйцо вкрутую с) Яйцо всмятку

  2. Запеченное яйцо d) Яйцо-пашот


2. Найдите правильный перевод: home-bakedbread

a) копчённая колбаса b) домашне-выпеченный хлеб

с) спелые помидоры d) печенье «дамские пальчики»


3. Найдите правильный перевод: lady fingers

a) копчённая колбаса b) домашне-выпеченный хлеб

с) спелые помидоры d) печенье «дамские пальчики»


4. Найдите правильный перевод: ripened tomatoes

a) копчённая колбаса b) домашне-выпеченный хлеб

с) спелые помидоры d) печенье «дамские пальчики»


5. Как правильно перевести фразу “Pour the fish stock into the pot”?

  1. Извлеките кости из рыбного филе.

  2. Добавьте в рыбный бульон чеснок.

  3. Вылейте рыбный бульон в горшок.


6. The cutlery is…..

a) knifes                               b) plates                           c) sugar-basin

    forks                                   cups                               salt-seller

    spoons                               soup bowls                      pepper shaker


7. Cream of chicken is a kind of …

a) dessert                                b) salad                         c) soup


8. Ice-cream is …

a) side dish                         b) a main course             c) dessert


9. Ham, lettuce and    tomato is a kind of …

a) soup                  b) appetizer                 c) beverage


10. Coca-Cola is usually served as …

a) dessert                    b) beverage                    c) appetizer


Task 2: Match the questions with the answers

a. I’d rather have noodles, actually.
b. I’m going to make a few cakes.
c. No thanks, ketchup is fine.
d. Yes, two, please.
e. Some cornflakes would be nice.
f. I’ll just have a little dressing, please.
g. White or brown?
h. No thanks, just butter.



1. Do you take sugar?
2. Would you like some cereal for breakfast?
3. Why did you buy flour?
4. Can you get a loaf when you’re out?
5. Would you like marmalade on your toast?
6. Do you want some mustard on your burger?
7. Do you want anything on this salad?
8. Shall we have rice with this stir-fry?

















Task 3: Find the sentences in the text and put down them:

What do the English eat? One’s daily diet depends (probably as everywhere) on taste, income and pattern of everyday life. For breakfast, those who works grab a cup of tea or coffee and a piece of toast and marmalade or just buy a coffee and croissant en route, but on weekends it consists of fried bacon, eggs, tomatoes, mushrooms, sausages, baked beans and fried bread. Lunch for them would be a sandwich with brown, whole meal bread, a banana, occasionally soup and/or fruit juice – most people eat their main meal in the evening, because of work, and for preference. Traditional English food is fish and chips with peas, steak and kidney pie, sausage and mashed potatoes, but people also eat Indian or Chinese food, pasta with a meat or vegetable sauce, with the usual Mediterranean herbs, such as basil, oregano, plus olives, Pesto sauce, sprinkled with Parmesan cheese.

  1. Tе, кто работает, берут чашку чая или кофе и кусочек тоста с джемом.

  2. По выходным он состоит из жареного бекона, яиц, помидоров, грибов, сосисок, печеных бобов и жареного хлеба.

  3. Большинство людей едят свой основной прием пищи вечером, из-за работы и по предпочтению.

  4. Обычные средиземноморские травы, такие как базилик, орегано.

  5. Посыпанный сыром пармезан.

  6. Доход и образ повседневной жизни.


Task 4: Translate into Russian the recipe «Okroshka»

Required Products:

  • potatoes – 0.5 kilogramms;

  • boiled meat or sausage – 300 grammes;

  • chicken eggs – 5 pieces;

  • radish – 200 grammes;

  • fresh cucumber – 200 grammes;

  • spring onions – 1 bunch;

  • bread kvass – 1.5 litres;

  • sour cream;

  • salt.

How to prepare a recipe:

Wash potatoes thoroughly with a brush and boil them being unpeeled. Cool and cut into small cubes.
Boil the eggs hard, peel them and cut in the same way as the potatoes.
Wash cucumber and radish in running water, slice them into thin semi-rings.
Boil the meat and then cut it. If you use a boiled sausage – this ingredient can be added at once.
Now mix all the ingredients in a pan, add some salt, spring onions cut very small and pour the bread kvass into the mix. Instead of kvass, some mistresses use mineral water or kefir – try several ways of pouring and choose the one you like best.
Finished dish should be placed for 1-2 hours in a fridge. Okroshka is usually served in portions. In a plate you can add some sour cream and greens to one's taste.
Bon appetit!



Министерство образования, науки и молодёжной политики Республики Коми

Государственное профессиональное образовательное учреждение

“Воркутинский политехнический техникум”

Дифференцированный зачёт

Дисциплина: ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности

Профессия: 43.01.09 Повар, кондитер


Форма дифференцированного зачёта: тест на бумажном носителе.

Краткое описание теста: тест состоит из 4 заданий: 1 - с возможностью выбора одного варианта из предложенных, 2 – на сопоставление, 3 - фрагмент текста профессиональной направленности, 4 – перевод рецепта с ИЯ. Уровень сложности заданий – оптимальный. Тематика заданий соответствует тематике рабочей программы по курсу дисциплины ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности.

Условия выполнения теста: во время выполнения теста разрешается пользоваться двуязычными словарями и справочной литературой; время на выполнение заданий по тесту составляет 1 академический час (45 мин.).

Критерии оценивания:

% правильно

выполненного задания

Оценка



95 – 100 %

5


80 – 94 %

4


60 – 79 %

3


Менее 60 %

2


Test 8

Task 1: Choose the right

1. Apple pie is …

a) sandwich                    b) appetizer               c) dessert  


2. Put ….. at the left side of the serving plate.

a) the fork                      b) the  knife                  c) the spoon


3. The word …. means a list of dishes with prices served in the restaurant or café.

a) main course                b) menu                          c)  appetizer


4. The appetizers are served …..

a) at the beginning of the meal        b) at the end of the meal    c) between main      

                                                                                                    course and desserts

5. Найдите правильный перевод: smoked sausages

a) копчённая колбаса b) домашне-выпеченный хлеб

с) спелые помидоры c) печенье «дамские пальчики»


6. Найдите правильный перевод: bitter herbs

a) пряные травы b) прохладительные напитки

с) столовая в колледже c) картофельное пюре


7. Найдите правильный перевод: college canteen

a) пряные травы b) прохладительные напитки

с) столовая в колледже c) картофельное пюре


8. A la carte menu is…

a) a menu having individual dishes listed with separate prices

b) a menu having different dishes every day

c) a menu offering a complete meal at a fixed price  


9. The crockery is ….

a) knifes                               b) plates                           c) sugar-basin

    forks                                     cups                                 salt-seller

    spoons                                  soup bowls                      pepper shaker


    1. Mashed potato is a kind of ….

a) side dish                         b) a main course             c) dessert


a. a small meal eaten just before you go to bed
b. the desire for food
c. the meal eaten around midday
d. very hungry
e. the first meal of the day
f. a quick and easy meal
g. when you grill food outside
h. the main evening meal



1. Have you had breakfast?
2. What time do you have lunch?
3. What are we having for dinner?
4. Do you want some supper?
5. We’ve only got time for a snack.
6. I hope you’ve got a good appetite.
7. I’m starving.
8. We had a barbecue in the back garden.

Task 2: Match the bold words with their descriptions:











Task 3: Find the sentences in the text and put them down:

There is no cuisine in the world about which there are as many jokes as there are about British cooking. For example, according to one French comic, hell is a place where the cooks are British. Or do you know why the British serve mint sauce with lamb? Because mint must be the only plant not eaten by sheep. Of course, these are all exaggerations. British cuisine has contributed a lot to the world’s steak culture, and there are the number of inventions in British cuisine which are even adopted by the French – as for example the creation of sandwiches. It’s a character trait of the British not to be proud of their cuisine too much. In case of their foods and drinks, the British learnt a lot from the colonies conquered by the beefeaters all around the world. However, they didn’t just copy these food and drink habits but combined them with their own foodstuffs: tea with milk and curry with pastry to make curried pies).

  1. B британской кухне есть ряд изобретений, которые даже переняли французы.

  2. Согласно одному французскому комику, ад - это место, где повара - англичане.

  3. Они не просто копировали эти привычки в еде и питье, но и сочетали их со своими собственными продуктами питания.

  4. Чай с молоком и карри с выпечкой.

  5. Британцы многому научились в колониях, завоеванных бифитерами по всему миру.

  6. Британская кухня внесла большой вклад в мировую культуру стейков.


Task 4: Translate into Russian the recipe «Muffins»

Ingredients:

1 cup milk.

2 tablespoons white sugar.

1 package active dry yeast.

1 cup warm water (110 degrees F/45 degrees C).

1/4 cup melted shortening

6 cups all-purpose flour1 teaspoon salt.


Instructions:

Warm the milk in a small saucepan until it bubbles, then remove from heat. Mix in the sugar, stirring until dissolved. Let cool until lukewarm. In a small bowl, dissolve yeast in warm water. Let stand until creamy, about 10 minutes.

In a large bowl, combine the milk, yeast mixture, shortening and 3 cups flour. Beat until smooth. Add salt and rest of flour, or enough to make a soft dough. Knead. Place in greased bowl, cover, and let rise.

Punch down. Roll out to about 1/2 inch thick. Cut rounds with biscuit cutter, drinking glass, or empty tuna can. Sprinkle waxed paper with cornmeal and set the rounds on this to rise. Dust tops of muffins with cornmeal also. Cover and let rise 1/2 hour.

Heat greased griddle. Cook muffins on griddle about 10 minutes on each side on medium heat. Keep baked muffins in a warm oven until all have been cooked. Allow to cool and place in plastic bags for storage. To use, split and toast. Great with orange butter, or cream cheese and jam.







Министерство образования, науки и молодёжной политики Республики Коми

Государственное профессиональное образовательное учреждение

“Воркутинский политехнический техникум”

Дифференцированный зачёт

Дисциплина: ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности

Профессия: 43.01.09 Повар, кондитер


Форма дифференцированного зачёта: тест на бумажном носителе.

Краткое описание теста: тест состоит из 4 заданий: 1 - с возможностью выбора одного варианта из предложенных, 2 – на сопоставление, 3 - фрагмент текста профессиональной направленности, 4 – перевод рецепта с ИЯ. Уровень сложности заданий – оптимальный. Тематика заданий соответствует тематике рабочей программы по курсу дисциплины ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности.

Условия выполнения теста: во время выполнения теста разрешается пользоваться двуязычными словарями и справочной литературой; время на выполнение заданий по тесту составляет 1 академический час (45 мин.).

Критерии оценивания:

% правильно

выполненного задания

Оценка



95 – 100 %

5


80 – 94 %

4


60 – 79 %

3


Менее 60 %

2


Test 9

Task 1: Choose the right

  1. Caviar is …

a) soup                  b) appetizer                 c) beverage


  1. Beef steak, roast chicken and mutton chop is a kind of …

a) side dish                  b) a main course             c) dessert


  1. Hot chocolate is usually served as …

a) dessert                    b) beverage                    c) appetizer

 

  1. Sturgeon in aspic is….

a) sandwich                    b) fish snack               c) dessert  


5. Put ….. at the right side of the serving plate.

a) the fork                      b) the  knife                  c) the spoon


6. Meat dishes are …..

a) frankfurters                b) shrimps                 c) stewed mushrooms

    boiled tongue                  herring                      beans

    escalope                          salmon                      stewed cabbage

7. The dessert is served …..

a) at the beginning of the meal        b) at the end of the meal    c) between main course and desserts

 

8. Table d’hote menu is ….

a) a menu having individual dishes listed with separate prices

b) a menu having different dishes every day

c) a menu offering a complete meal at  a fixed price  


9. Найдите правильный перевод: cooling beverage

a) пряные травы b) прохладительные напитки

с) столовая в колледже c) картофельное пюре


10. Найдите правильный перевод: mashed potatoes

a) пряные травы b) прохладительные напитки

с) столовая в колледже c) картофельное пюре


Task 2: Match the phrases.

a. I’ve lost my appetite.
b. It’s really given me an appetite.
c. It’ll spoil my appetite.
d. I’m starving.
e. I’m full.



1. Is dinner nearly ready?
2. I don’t know what’s wrong with me.
3. No more for me, thanks.
4. I’m glad we went for that walk.
5. I shouldn’t really be eating this chocolate before dinner.













Task 3: Find the sentences in the text and put them down:

There is so much to do for tonight’s party – a salad to be prepared, various pies and cakes to be baked, a goose to be roasted, and a lot of other things to be cooked. Please take the mincing machine and mince this bit of meat while I am scraping and slicing the carrots. Peel this potatoes and onions. I’ll make some potato chips and you set up the rest of the potatoes to boil. When they are soft, mash them with butter and milk. So, we’ll have mashed potatoes and vegetables with the meat. I think it’s time to get out the goose from the oven. Oh, what a perfect smell! It makes one’s mouth water just to look at it. Now we’ll bake a layer cake and a pie with jam filling. I’ll beat the eggs for the dough. The guests will come in an hour. We’ll be twelve altogether, so lay twelve places. Take the dishes for refreshments from the sideboard and put them on the table. Now fetch the wine glasses – one for each cover.

  1. Возьмите мясорубку и пропустите через мясорубку этот кусочек мяса.

  2. Очистите картофель и лук.

  3. У нас будет картофельное пюре и овощи с мясом.

  4. Мы испечем слоеный пирог и пирог с начинкой из джема.

  5. Всего нас будет двенадцать, так что закладывайте двенадцать мест.

  6. Возьмите посуду для закусок из буфета.

Task 4: Translate into Russian the recipe «Scones»

Ingredients:

  • 3 cups flour. 

  • 1/2 cup sugar. 

  • 5 teaspoons baking powder. 

  • 1/2 teaspoon salt. 

  • 3/4 cup butter. 

  • 1 egg, beaten. 

  • 1 cup milk. 

Instructions:

  1. Preheat oven to 400 degrees F (200 degrees C). Lightly grease a baking sheet.

  2. In a large bowl, combine flour, sugar, baking powder, and salt. Cut in butter. Mix the egg and milk in a small bowl, and stir into flour mixture until moistened.

  3. Turn dough out onto a lightly floured surface, and knead briefly. Roll dough out into a 1/2 thick round. Cut into 8 wedges, and place on the prepared baking sheet.

  4. Bake 15 minutes in the preheated oven, or until golden brown.








Министерство образования, науки и молодёжной политики Республики Коми

Государственное профессиональное образовательное учреждение

“Воркутинский политехнический техникум”

Дифференцированный зачёт

Дисциплина: ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности

Профессия: 43.01.09 Повар, кондитер


Форма дифференцированного зачёта: тест на бумажном носителе.

Краткое описание теста: тест состоит из 4 заданий: 1 - с возможностью выбора одного варианта из предложенных, 2 – на сопоставление, 3 - фрагмент текста профессиональной направленности, 4 – перевод рецепта с ИЯ. Уровень сложности заданий – оптимальный. Тематика заданий соответствует тематике рабочей программы по курсу дисциплины ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности.

Условия выполнения теста: во время выполнения теста разрешается пользоваться двуязычными словарями и справочной литературой; время на выполнение заданий по тесту составляет 1 академический час (45 мин.).

Критерии оценивания:

% правильно

выполненного задания

Оценка



95 – 100 %

5


80 – 94 %

4


60 – 79 %

3


Менее 60 %

2


Test 10

Task 1: Choose the right

1. have a snack

a) копчённая колбаса b) картофельное пюре

с) спелые помидоры d) перекусить


2. When you cook, how can you tell if an egg is fresh?

  1. Place it in a dish of cool, salted water. If it sinks it's fresh.

  2. Smell it

  3. Shake it

  4. Eat it and see what happens


  1. pork

  1. говядина b)свинина c) омлет d) килька


  1. cottage cheese

  1. хлеб с маслом b) кожура c) творог d) кусок жареного мяса


5. The word …. means a list of dishes with prices served in the restaurant or café.

a) main course                b) menu                          c)  appetizer


9) The appetizers are served …..

a) at the beginning of the meal        b) at the end of the meal    c) between main      

                                                                                                    course and desserts

6. A la carte menu is…

a) a menu having individual dishes listed with separate prices

b) a menu having different dishes every day

c) ) a menu offering a complete meal at  a fixed price  


7. The cutlery is…..

a) knifes                               b) plates                           c) sugar-basin

    forks                                     cups                                 salt-seller

    spoons                                  soup bowls                      pepper shaker


8. Cream of chicken is a kind of …

a) dessert                                b) salad                         c) soup


9. Ice-cream is …

a) side dish                         b) a main course             c) dessert


10. Meat dishes are …..

a) frankfurters                b) shrimps                 c) stewed mushrooms

    boiled tongue                  herring                      beans

    escalope                          salmon                      stewed cabbage


Task 2: Complete the sentences with the appropriate word

1.Shopping 2. products 3.counters 4.save time 5.cash desk 6.foodstuffs 7.supermarkets

1. The ________are located in shopping centers or malls and along main roads.

2. The supermarkets are popular because they _______, have low prices and variety of ________ in one place.

3. The customers choose the goods they want to buy and pay for them at the _______.

4. People do _______almost every day.

5. Customers can buy all the necessary ________at the supermarkets.

6. Everything on the _______ looks very attractive and sales staffs are very polite.


Task 3: Find the sentences in the text and put them down:

The menu is a listing of the items the food service establishment has for sale. The menu is an important component of food service operations. Without a menu the customers will not know what their choice is for dishes to order. The menu creates an image of the establishment. It should be in harmony with the type of the food service establishment. For example, fast-food or quick-service restaurants offer a limited number of menu items but they sell these items in large quantities. Their customers are served at a sales counter that is why separate menus are not needed. Customers are familiar with standardized menu and do not need its description. Fast-food restaurants simply post names and prices of their products near the sales counter. The menu planning is organized on the basis of the available food products and kitchen staff. The service transfers the menu items from the kitchen staff to the customers. In order to properly serve customers, the servers should be ready to answer their questions. They should know what items are on the menu, the portion sizes offered, how the items are prepared. Service should also know the meaning of all terms used on the menu so they can explain them to any customers.

  1. Меню создаёт образ заведения.

  2. Рестораны быстрого питания или быстрого обслуживания предлагают ограниченное количество пунктов меню.

  3. Они продают эти товары в больших количествах.

  4. Планирование меню организовано на основе имеющихся продуктов питания и кухонного персонала.

  5. Чтобы должным образом обслуживать клиентов, официанты должны быть готовы ответить на их вопросы.

  6. Они должны знать, какие блюда есть в меню, предлагаемый размер порции, как они готовятся.

Task 4: Translate into Russian the recipe «Oladyi»

Ingredients:

  • 1 cup buttermilk (or kefir). 

  • 1 egg. 1 яйцо

  • 1½ cup all-purpose flour. 

  • 1 tablespoon sugar. 

  • ½ tablespoon baking soda. 

  • ¼ teaspoon salt. 

  • Butter. 

Instructions:

In a bowl, whisk the egg with the buttermilk. Then, add the sugar and salt, and mix. In a separate bowl, sift the flour with the baking soda. Gradually add the flour and baking soda to the mixture. Stir the mixture until reaching a smooth and silky consistency, similar to a traditional pancake batter. Heat a pan or griddle over medium heat. When hot, grease the pan with a little butter. Pour ladles of batter to obtain oladyi of about 3 inches. Cook on medium heat. After 1 to 2 minutes, when the oladyi are golden-brown on the bottom, flip them over. Repeat the steps with the rest of the batter. Place the oladyi on a plate lined with paper towels. Serve with smetana (sour cream), varenye (whole fruit preserve), jam, powidlo (unsweetened plum jam), honey, or top with icing sugar.


Министерство образования, науки и молодёжной политики Республики Коми

Государственное профессиональное образовательное учреждение

“Воркутинский политехнический техникум”

Дифференцированный зачёт

Дисциплина: ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности

Профессия: 43.01.09 Повар, кондитер


Форма дифференцированного зачёта: тест на бумажном носителе.

Краткое описание теста: тест состоит из 4 заданий: 1 - с возможностью выбора одного варианта из предложенных, 2 – на сопоставление, 3 - фрагмент текста профессиональной направленности, 4 – перевод рецепта с ИЯ. Уровень сложности заданий – оптимальный. Тематика заданий соответствует тематике рабочей программы по курсу дисциплины ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности.

Условия выполнения теста: во время выполнения теста разрешается пользоваться двуязычными словарями и справочной литературой; время на выполнение заданий по тесту составляет 1 академический час (45 мин.).

Критерии оценивания:

% правильно

выполненного задания

Оценка



95 – 100 %

5


80 – 94 %

4


60 – 79 %

3


Менее 60 %

2


Test 11

Task 1: Choose the right

  1. The crockery is ….

a) knifes                               b) plates                           c) sugar-basin

    forks                                     cups                                 salt-seller

    spoons                                  soup bowls                      pepper shaker


  1. Mashed potato is a kind of ….

a) side dish                         b) a main course             c) dessert


  1. Caviar is …

a) soup                  b) appetizer                 c) beverage


  1. Beef steak, roast chicken and mutton chop is a kind of …

a) side dish                         b) a main course             c) dessert


  1. Hot chocolate is usually served as …

a) dessert                    b) beverage                    c) appetizer


6. The cutlery is…..

a) knifes                               b) plates                           c) sugar-basin

    forks                                  cups                               salt-seller

    spoons                              soup bowls                       pepper shaker


7. Cream of chicken is a kind of …

a) dessert                                b) salad                         c) soup


8. Ice-cream is …

a) side dish                         b) a main course             c) dessert


9. Ham, lettuce and tomato is a kind of …

a) soup                  b) appetizer                 c) beverage


10. Coca-Cola is usually served as …

a) dessert                    b) beverage                    c) appetizer


Task 2: Match the words

  1. taste

a) какао

  1. varied

b) овсянка

  1. substantial

c) жаренные грибы

  1. porridge

d) аромат

  1. hot chocolate

e) вкус

  1. cornflakes with milk

f) разнообразный

  1. bacon and eggs

g) плотный

  1. smell

h) столовая

  1. fried mushrooms

i) кукурузные хлопья с молоком

  1. canteen

k) яичница с беконом

Task 3: Fill the gaps with the words from the box. Each word can be used only once.


bargains, buy, ones, prices, are offer, money, line, there, supermarkets, spend, different


Shopping in the USA.


Americans love to shop. If they shop for small items like coffee and tea or big ___ (1) like furniture, they ____ (2) a lot of time and ____ (3) in different stores. Many of them are smart shoppers; they compare _____ (4), check the sales and look for _____ (5). As they say, “a penny saved is a penny earned”.

In the USA you can do shopping at many _____ (6) places.

Food is more expensive at the convenience stores, they are open 24 hours a day and you can shop there quickly. Usually you make your purchase without having to wait in _____ (7). Many people do their weekly shopping at the large ____ (8) near their home.



Task 4: Translate into Russian the recipe «Fresh Tomato Soup»

  • 3/4 cup butter

  • 2 tablespoons olive oil

  • 1 large onion thinly sliced

  • 2 teaspoons chopped fresh basil or one teaspoon dried basil

  • Salt and freshly ground black pepper to taste

  • 3 pounds ripe tomatoes, cored and quartered

  • 3 tablespoons tomato paste

  • ¼ cup flour

  • 4 cups chicken broth

  • 1 teaspoon sugar

  • 1 cup heavy cream


1. Heat one- half cup of the butter and the oil in a heavy kettle. Add the onion and cook until tender but not browned.

2. Add the thyme, basil, salt, pepper, tomatoes and tomato paste. Simmer ten minutes.


3. Mix the flour with six tablespoons of the broth and stir into the tomato mixture. Add remaining broth and cook thirty minutes, stirring frequently.


4. Pass mixture through the finest blade of a food mill or through a fine sieve. Reheat and stir in the sugar and cream. Do not boil. Swirl in remaining butter.

Yield: about eight servings







Министерство образования, науки и молодёжной политики Республики Коми

Государственное профессиональное образовательное учреждение

“Воркутинский политехнический техникум”

Дифференцированный зачёт

Дисциплина: ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности

Профессия: 43.01.09 Повар, кондитер


Форма дифференцированного зачёта: тест на бумажном носителе.

Краткое описание теста: тест состоит из 4 заданий: 1 - с возможностью выбора одного варианта из предложенных, 2 – на сопоставление, 3 - фрагмент текста профессиональной направленности, 4 – перевод рецепта с ИЯ. Уровень сложности заданий – оптимальный. Тематика заданий соответствует тематике рабочей программы по курсу дисциплины ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности.

Условия выполнения теста: во время выполнения теста разрешается пользоваться двуязычными словарями и справочной литературой; время на выполнение заданий по тесту составляет 1 академический час (45 мин.).

Критерии оценивания:

% правильно

выполненного задания

Оценка



95 – 100 %

5


80 – 94 %

4


60 – 79 %

3


Менее 60 %

2


Test 12

Task 1: Choose the right

1_____this waiter speak English?

a) is c) do

b) does d) don’t


2. My wife_______ a waitress.

a) isn’t c) do

b) doesn’t d) didn’t


3. The pappy bun______tasty.

a) was c) are

b) were d) is


4. You can reserve a table_______telephone.

a) by c) with

b) on d) for


5. The dessert is served …..

a) at the beginning of the meal        b) at the end of the meal    c) between main course and desserts

 

6. Table d’hote menu is ….

a) a menu having individual dishes listed with separate prices

b) a menu having different dishes every day

c) a menu offering a complete meal at  a fixed price  


7. cooling beverage

a) пряные травы b) прохладительные напитки

с) столовая в колледже c) картофельное пюре


8. mashed potatoes

a) пряные травы b) прохладительные напитки

с) столовая в колледже c) картофельное пюре


9. The appetizers are served …..

a) at the beginning of the meal        b) at the end of the meal    c) between main      

                                                                                                    course and desserts

10. A la carte menu is…

a) a menu having individual dishes listed with separate prices

b) a menu having different dishes every day

c) a menu offering a complete meal at  a fixed price  


Task 2: Match the phrases.

1) What would you like to drink?                       a) Six.

2) Is everything OK?                                          b) One check would be fine.

3) Can I bring you anything else?                       c) No, thank you.

4) Are you ready to order?                                  d) Nonsmoking.

5) Smoking or nonsmoking?                               e) At the window, please.

6) Do you want separate checks?                        f) Everything is all right.

7) How many are you?                                       g) Mineral water and juice, please.

8) Do you want a table near the window?           h) Just a minute, please.


Task 3: Fill the gaps with the words from the box. Each word can be used only once.

There, are, table, is, measurements, groceries, measured, a, gallon, sweets, weighs, pears

Weights and Measures.

English weights and measures are very difficult to ____ (1) foreigners. For general use the smallest weight is 1 ounce (written oz), and there ____ (2) 16 ounces in a pound (written lb). The English buy ____ (3), tobacco and sometimes cigarettes by the ounce while most _____ (4) or fruit, such as apples, _____ (5), strawberries, by the pound, half-pound or quarter-pound.

Fourteen pounds ____ (6) 1 stone. The English always give people’s weight in stones and pounds. For example, a man ____ (7) 11 stones 9 lb (not 163 lbs). 112 lbs make up 1 hundredweight (written cwt) and ____ (8) are 20 hundredweights in a ton. Liquids are _____ (9) in pints, quarts and gallons. There are 2 pints in a quart and 4 quarts in a _____ (10).Finally, for length the principle _____ (11) are inches, feet, yards and miles.

The easiest way to remember them, perhaps, is a little ____ (12) like this:

12 inches

1 foot (ft)

3 feet

1 yard (yd)

1.760 yards

1 mile






Task 4: Translate into Ruassian the recipe «Borsch»

Ingredients:

  • 1 boiled beet;

  • 1 kg of beef;

  • 2 litres of water;

  • 50 ml of oil;

  • 1-2 onions;

  • 1-2 carrots;

  • 2-3 bay leaves;

  • a bit of garlic;

  • tomato paste;

  • salt.

Instructions:

Put the beet into a saucepan filled with water. Boil until it’s fully prepared. Take another saucepan and place the meat into it. Simmer the beef for an hour and a half. Add a little salt and some spices (if you wish). Grate the carrot. Grate the boiled beet. Chop the cabbage. Chop the onions. Fry the onions in the frying pan (with oil) for some minutes. Put the cabbage into the frying pan, add some salt and cook for 5-7 minutes. Add the carrots and the tomato paste, stir, cover with a lid and stew for 5 minutes. Squeeze the garlic and add a bit of parsley.

Министерство образования, науки и молодёжной политики Республики Коми

Государственное профессиональное образовательное учреждение

“Воркутинский политехнический техникум”

Дифференцированный зачёт

Дисциплина: ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности

Профессия: 43.01.09 Повар, кондитер


Форма дифференцированного зачёта: тест на бумажном носителе.

Краткое описание теста: тест состоит из 4 заданий: 1 - с возможностью выбора одного варианта из предложенных, 2 – на сопоставление, 3 - фрагмент текста профессиональной направленности, 4 – перевод рецепта с ИЯ. Уровень сложности заданий – оптимальный. Тематика заданий соответствует тематике рабочей программы по курсу дисциплины ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности.

Условия выполнения теста: во время выполнения теста разрешается пользоваться двуязычными словарями и справочной литературой; время на выполнение заданий по тесту составляет 1 академический час (45 мин.).

Критерии оценивания:

% правильно

выполненного задания

Оценка



95 – 100 %

5


80 – 94 %

4


60 – 79 %

3


Менее 60 %

2


Test 13

Task 1: Choose the right

1.The crockery is ….

a) knifes                               b) plates                           c) sugar-basin

    forks                                     cups                                 salt-seller

    spoons                                  soup bowls                      pepper shaker


2. Mashed potato is a kind of ….

a) side dish                         b) a main course             c) dessert


3.Caviar is …

a) soup                  b) appetizer                 c) beverage


4.Beef steak, roast chicken and mutton chop is a kind of …

a) side dish                         b) a main course             c) dessert


5.Hot chocolate is usually served as …

a) dessert                    b) beverage                    c) appetizer


6.Sturgeon in aspic is….

a) sandwich                    b) fish snack               c) dessert  


7. Put ….. at the right side of the serving plate.

a) the fork                      b) the  knife                  c) the spoon


8. Meat dishes are …..

a) frankfurters                b) shrimps                 c) stewed mushrooms

    boiled tongue                  herring                      beans

    escalope                          salmon                      stewed cabbage


9. The dessert is served …..

a) at the beginning of the meal        b) at the end of the meal    c) between main      

                                                                                                    course and desserts


10. Table d’hote menu is ….

a) a menu having individual dishes listed with separate prices

b) a menu having different dishes every day

c) a menu offering a complete meal at  a fixed price  


Task 2: Match the phrases.

  1. Is this table vacant? a) I think it will be apple pie.

  2. Could we have the menu? b) 69 euros and 20 cents, sir.

  3. What meat courses are there c) Two clear soups with croutons, on the menu today? please.

  4. What will you order for your friends? d) We have veal chops and steaks.

  5. Do you like you tea strong or weak? e) Yes, it is.

  6. Would you like soup? f) Yes, of course! Here’s the menu.

  7. How much do we pay? g) They will make the orders themselves.

  8. What will you have for dessert? h) I don’t take strong tea in the

evening.


Task 3: Find the sentences in the text and put down them:

There is various ethnic food, health food, fast food and traditional home-cooked food in the USA. Mexican food is the favorite of many Americans, but they love spaghetti, pizza and other types of Italian food. Chinese food has been popular with them for years. Now they often prefer fast food like hamburgers hot-dogs and French fries. Many years the American people liked traditional big breakfast and diet of meat and potatoes. Usually they eat three times a day. There are many fast-food restaurants all over the country where people can have lunch during their short lunch break. Maybe the Americans have more time for dinner, but they don’t often have enough time for grocery shopping, cooking and washing dishes. Often instead of asking, “What’s for dinner?” they ask: “Where are we going for dinner?” 60 per cent of the Americans (children and adults) are overweight.

  1. Пицца и другие виды итальянских блюд.

  2. Мексиканская кухня – любимая у многих американцев.

  3. Куда мы идём ужинать?

  4. Традиционная домашняя еда.

  5. Много лет американскому народу нравился традиционный большой завтрак и диета из мяса и картофеля.

  6. Они также любят спагетти, пиццу и другие блюда итальянской кухни.


Task 4: Translate into Ruassian the recipe «Pelmeni»

Ingredients:

  • 3,5 glasses of flour;

  • 5 eggs;

  • 2 teaspoons of salt;

  • pepper;

  • 1 kg of meat;

  • 500g of onions.

Instructions:

  1. 3 glasses of flour sift into the bowl.

  2. Blend the eggs with salt in another bowl.

  3. Pour the eggs into the bowl with the flour and add some water.

  4. Mix the mass until the dough is homogeneous.

  5. Let the dough stand still for 20 minutes.

  6. Place the dough on the table, add some more flour if necessary and knead it for 10 minutes.

  7. Put the dough into the plastic bag and place it into the fridge.

  8. Take the minced meat and add chopped onions, salt and pepper to prepare the stuffing for pelmeni.

  9. Dust the table with flower. Make the roll from the dough and cut it into small pieces. Then make the dough pieces flat and thin.

  10. Place some minced meat into the center of a piece of dough piece and pinch edges with the help of the fork or with your fingertips. Repeat this step for the rest of the dough and minced meat.

  11. Boil the water and put pelmeni into it. Add some salt and a bay leaf.

  12. Serve hot with sour cream or butter.

Министерство образования, науки и молодёжной политики Республики Коми

Государственное профессиональное образовательное учреждение

“Воркутинский политехнический техникум”

Дифференцированный зачёт

Дисциплина: ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности

Профессия: 43.01.09 Повар, кондитер


Форма дифференцированного зачёта: тест на бумажном носителе.

Краткое описание теста: тест состоит из 4 заданий: 1 - с возможностью выбора одного варианта из предложенных, 2 – на сопоставление, 3 - фрагмент текста профессиональной направленности, 4 – перевод рецепта с ИЯ. Уровень сложности заданий – оптимальный. Тематика заданий соответствует тематике рабочей программы по курсу дисциплины ОП.08 Иностранный язык в профессиональной деятельности.

Условия выполнения теста: во время выполнения теста разрешается пользоваться двуязычными словарями и справочной литературой; время на выполнение заданий по тесту составляет 1 академический час (45 мин.).

Критерии оценивания:

% правильно

выполненного задания

Оценка



95 – 100 %

5


80 – 94 %

4


60 – 79 %

3


Менее 60 %

2


Test 14

Task 1: Choose the right

1. My cousin bought ___ my favorite chocolate.

a) a box of c) a bottle of

b) a can of d) a glass of


2. Your cherry pie is so tasty! Could you give me the ___?

a) recipe c) check

b) it d) bill


3. Chicken, onion, parsley, carrots, potatoes and water are the _____ of soup.

a) vegetables c) ingredients

b) fruits d) receipt


4. Everybody can buy vegetables at the ____.

a) baker’s c) fishmonger’s

b) greengrocer’s d) candy shop


5. have a snack

a) копчённая колбаса b) картофельное пюре

с) спелые помидоры d) перекусить


6. When you cook, how can you tell if an egg is fresh?

  1. Place it in a dish of cool, salted water. If it sinks it's fresh.

  2. Smell it

  3. Shake it

  4. Eat it and see what happens


7.pork

  1. говядина

  2. свинина

  3. омлет

  4. килька



8.cottage cheese

  1. хлеб с маслом

  2. кожура

  3. творог

  4. кусок жареного мяса


9. It’s 8 a.m. Let’s have ____.

a) dinner c) breakfast

b) lunch d) supper


10. There are a few bananas and_____ apples in the fridge.

a) much b) many

c) a lot of d) little


Task 2: Complete the sentences with the appropriate word

1.Shopping 2. products 3.counters 4.save time 5.cash desk 6.foodstuffs 7.supermarkets

1. The ________are located in shopping centers or malls and along main roads.

2. The supermarkets are popular because they _______, have low prices and variety of ________ in one place.

3. The customers choose the goods they want to buy and pay for them at the _______.

4. People do _______almost every day.

5. Customers can buy all the necessary ________at the supermarkets.

6. Everything on the _______ looks very attractive and sales staffs are very polite.



Task 3: Fill the gaps with the words from the box. Each word can be used only once.

Does, alcohol, traffic, quickly, the, for, attention, drinking, slower, poor

Alcohol.

Alcohol is perhaps _____ (1) most widely used drug in our society. Unlike food, alcohol ____ (2) not have to be digested. It affects a person very ____ (3). It slows the brain and affects memory, self-control and ____ (4). Body movements become _____ (5) and muscle coordination is ___ (6). The widespread use of ____ (7) has caused special problems not only ____ (8) people who use it, but for society as well. About half of all the people killed in ____ (9) accidents each year die because someone was driving after ____ (10) too much.

Task 4: Translate into Russian the recipe “Baked Bean Soup”

- 2 cups cold baked beans

- 2 medium – size onion, minced

- ½ clove garlic, finely chopped

- 4 cups cold water

- 2 cups canned tomatoes

- 2 tablespoons flour

- 2 tablespoons butter

- Salt and freshly ground black pepper to taste


1. Place the beans, onions, garlic and water in a saucepan and simmer about thirty minutes.

2. Heat the tomatoes, put through an electric blender or food mill and add to the bean mixture.

3. Mix the flour and butter together and add a little of the hot soup. Return all to the pan and cook, stirring, until soup thicken. Season with salt and pepper.

Yield: Six servings.


Скачать

Рекомендуем курсы ПК и ППК для учителей

Вебинар для учителей

Свидетельство об участии БЕСПЛАТНО!