СДЕЛАЙТЕ СВОИ УРОКИ ЕЩЁ ЭФФЕКТИВНЕЕ, А ЖИЗНЬ СВОБОДНЕЕ

Благодаря готовым учебным материалам для работы в классе и дистанционно

Скидки до 50 % на комплекты
только до

Готовые ключевые этапы урока всегда будут у вас под рукой

Организационный момент

Проверка знаний

Объяснение материала

Закрепление изученного

Итоги урока

Белорусская национальная кухня. Говорение

Нажмите, чтобы узнать подробности

данный урок проводится в 8 классе автор Лапицкая

Просмотр содержимого документа
«Белорусская национальная кухня. Говорение»

Тема урока: «Белорусская национальная кухня. Говорение»

Тип урока: урок комплексного применения знаний, умений и навыков.

Цель урока: формирование коммуникативной компетенции учащихся в рамках обозначенной темы.

Задачи урока:

  1. обучающая: научить учащихся правильному употреблению речевых образцов по теме урока;

  2. развивающая: развивать навык работы в команде, развивать память, внимание, умения монологической речи;

  3. воспитательная: поддерживать высокий уровень интереса к национальной кухне Беларуси, воспитывать у учащихся чувство уважения к национальным блюдам, прививать чувство ответственности за работу в команде;

  4. образовательная: расширить знания учащихся о национальной белорусской кухне.

Технологии, используемые на уроке: информационная, дифференцированного обучения, коммуникативная.

Оборудование: карточки с заданиями; раздаточный материал; видеоролик «Belarusian cuisine»; мультиборд.

Формы организации познавательной деятельности учащихся: парная, групповая, коллективная.


Ход урока:

I.Начало урока

1.Орг. момент. Приветствие

Good morning. I’m glad to see you.

2. Речевая зарядка

What do you eat for breakfast/lunch/dinner?

What don’t you like eating?

Is there any food you hate/can’t stand eating?

Are there any Belarusian dishes you have in your family?

3. Проверка д/з


4. Мотивация и целеполагание

Watch the video and try to guess the topic of our lesson.

Yes, the topic of our lesson is…

Now let’s think about the aim of our lesson

Learn new words

Revise the words

Read

Speak about Belarusian cuisine

II.Основной этап

1.Совершенствование лексических навыков

Игра «Бинго»

Before we speak about Belarus, we’ll revise some words. Let’s play Bingo. Try to guess the word according to its definition and cross it out. When you write all words say ”Bingo”, you are the winner!

1. sort of bread made from flour, eggs, and milk(Yorkshire pudding)

2. chicken cooked in an oven(Roast chicken)

3.fish and long thin pieces of potato, both cooked in very hot oil(Fish and chips)

4. they are carrot, tomato, cabbage, beetroot , etc(Vegetables)

5. long thin pieces of fish covered in breadcrumps (Fish fingers)

6. blood sausage(Black pudding)

7. mashed potatoes with sausages(Bangers and mash)

8. large piece of meat cooked in an oven or over a fire (Pork chops)

9. cooked in water that is boiling (Boiled potatoes)

3. Развитие умений просмотрового чтения

3.1.Предтекстовый этап

Now we are going to read the text about Belarusian food.

These are some words from the text. Look at them and repeat after me. say if you know them or not.

Match two columns.

1.

Belarusian cuisine

A

Тушенное мясо

2.

Beetroot soup

B

Злаки

3.

Cottage cheese

C

Свиная кишка

4.

Stewed meat

D

Растопленный жир

5.

Grain

E

Тесто

6.

Fried fat

F

Белорусская кухня

7.

Pig guts

G

Овёс

8.

Dough

H

Творог

9.

Oat

I

Свекольный суп

2. Текстовый этап

Shared reading.

Read the text and find out the names of Belarusian food and dash them in the text.

Физкультминутка

Послетекстовый этап

Now we’ll check your knowledge about Belarusian cuisine

https://learningapps.org/watch?v=pnwkn40yj22


Answer the questions in pairs.

Work in pairs.

Speak about what dishes:

  • you’ve tried( I’ve tried…)

  • you’d like to try;(I’d like to try…)

  • have simple ingredients;

  • are difficult to cook;

  • you can cook.( I can cook…)

Draniki

Peel, wash and grate the potatoes, and peel and chop the onion. Mix potatoes and onion.

Add the egg, flour and salt, and stir well until it become combined.

Heat vegetable oil in a frying pan and add potato mixture with a table spoon in the form of small flat cakes. Fry draniki on one side for about 2–3 minutes until it has a golden brown crust. Then turn the draniki over and fry for a further 1–2 minutes.

Brown the pork until crisp, add the stock and season.

Cook on the hob for 20 minutes.

In a separate saucepan, sauté the flour for a couple of minutes. Add 2 spoonfuls of stock and stir. Add sour cream and season and cook over a low heat for 5 to 10 minutes.

Fry the onion and add to the pork.

Pour the mixture into an oven dish and add the sour cream.

Cook at 350F for 20 minutes.

Serve in the pot, with pancakes for dipping.

Serve with main dishes and sour cream.


Machanka




Обобщение полученной информации

Belarusian cuisines are…

Belarusian cuisine  widely uses…

Traditional cold soups are …

Among flour and cereal dishes, the most popular are  …

The most popular non-alcoholic drink is…

Traditional desserts are…

My favourite Belarusian dish is…

Выдача д/з

Your hometask is to write a letter to your British friend about one of Belarusian dishes.

Подведение итогов. Рефлексия



Скачать

Рекомендуем курсы ПК и ППК для учителей

Вебинар для учителей

Свидетельство об участии БЕСПЛАТНО!